top of page

0909-0400548 (90 cpm)

Bewustwording over je innerlijke dialoog is heel belangrijk. We hebben namelijk allemaal een innerlijke stem die allerlei dingen tegen je kan zeggen, zowel positief als negatief. Ben jij je bewust van wat jij allemaal tegen jezelf zegt?

Kom je tot innerlijke rust en balans door de dingen die je tegen jezelf zegt of haal jij jezelf neer? Of jaag jij jezelf misschien op en moet je steeds van alles van jezelf?

Ik zal wat gedachtepatronen en overtuigingen beschrijven en wellicht herken jij jezelf hier in.

  • Lage verwachtingen van jezelf en dus zeg je: “Oh, dit kan ik toch niet” of “wie zit er nu op mij te wachten”
  • Jezelf neerhalen: je bekritiseert jezelf op een manier wat je nooit in je hoofd zou halen om bij iemand anders te doen. Je zegt bijvoorbeeld tegen jezelf dat je te dik bent om te gaan zwemmen. Of je zegt dat je te oud bent om nog een leuke partner te ontmoeten.
  • Je verantwoordelijk voelen voor alles en iedereen en daarbij voorbij gaan aan jezelf. Jij moet het voor iedereen leuk maken en alles doen. Als jij het niet doet loopt alles fout en dan is het jouw schuld.
  • Schuldgevoel als je een keer gaat zitten, want er moet nog heel veel gebeuren en je mag van jezelf geen rust nemen. Je jaagt jezelf dus voortdurend op totdat je volledig uitgeput bent en zelfs dan moet je van jezelf nog verder gaan.
  • Je moet altijd de vrede bewaren en laat daarom maar over je eigen grenzen heengaan. Je zegt tegen jezelf dat jij dan maar de verstandigste moet zijn, maar gaat daarmee voorbij aan jezelf.

Dit is slechts een aantal voorbeelden van wat je tegen jezelf kan zeggen met je innerlijke stem en overtuigingen die ooit in jezelf zijn ontstaan. Zie je hoe streng je voor jezelf kunt zijn? Al deze gedachten en overtuigingen worden meestal ingegeven door angst. Angst dat je iets verprutst, dat je niet goed genoeg bent. Angst dat een ander je neerhaalt, dus doe je het zelf alvast maar. Angst dat je niet genoeg doet en dat wat je doet niet gezien wordt. Angst dat een ander je niet serieus neemt of dat de ander boos of agressief wordt. En ga zo maar door met welke angsten ten grondslag kunnen liggen aan dit soort negatieve gedachten. Dit is ooit zo ontstaan vanwege allerlei verschillende oorzaken. En wat we tegen onszelf zeggen gebeurt vaak ook nog op een onbewust niveau. We hebben deze gedachten in de verschillende dagelijkse situaties bijna automatisch.


De grootste uitdaging is om je bewust te worden van je eigen gedachten en overtuigingen en ook dat je jezelf steeds afvraagt of deze je werkelijk verder helpen. Voel wat de uitwerking van je gedachten op je innerlijke beleving is. Observeer je eigen gedachten en overtuigingen en als er gedachten of overtuigingen zijn die niet bijdragen aan een groter gevoel van welzijn, probeer ze dan positief bij te sturen. De enige die in staat is om jouw gedachten te veranderen, ben je zelf! Jij draagt zelf de verantwoordelijkheid voor wat je denkt. Het zijn namelijk jouw gedachten en jouw overtuigingen die jouw realiteit vormgeven.


Het is heel belangrijk dat je vriendelijk tegen jezelf bent én dat je steeds meer trouw aan jezelf bent. Kortom, kies bewust je eigen gedachten en ga liefdevol met jezelf om. Probeer innerlijke balans te vinden en te behouden met respect voor je eigen persoonlijkheid en ook voor de mensen om je heen.

bottom of page